Лазаровден

Лазаров ден е празник на младостта и  идва всяка година с пролетния полъх на южняка и е очакван и желан от всички.  Лазаровден или Лазарница е християнски празник, носещ името на Свети Лазар.

В календара на християнската църква празникът е свързан с възкресението на Лазар.Исус накарал близките на покойника да го заведат до мястото и след като махнали камъка от входа, той се помолил на небесния си отец и казал: „Лазаре, стани!“ Мъртвият възкръснал, а присъстващите се убедили, че Христос наистина е Божият син.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден, пада се всяка година на различна дата, но винаги в събота.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Лазаров ден е празник на нивите, пастбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват, придобиват нов социален статус – могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

  

  

Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. След това, облечени в празнични дрехи и с цветни венци на главите, носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. Те обикалят къщите с песни, пожелавайки здраве, плодородие, щастие, благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството, а от своя страна стопаните ги даряват с орехи, яйца, пари, плодове и дребни подаръци.Песните, които пеят лазарките са различни за всяка къща , в която влизат.  Обредните ритуали свързани с празника показват прехода от детство към моминство. Свързани са със задомяването и поддържането на вечния цикъл на живота.

  

На самия празник, на площада или мегдана лазарките изиграват ритуалното си хоро, наречено буенек, хванати в дълга редица (несключено лазарско хоро). На хорото се хващат само моми и се подреждат по височина: най-високата и най-възрастната мома е начело и се нарича боеница или боенек…

На този ден имен ден празнуват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s