Цветница

  

Цветница Цветница се чества последната неделя преди Възкресението. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великденския пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус в Йерусалим.

 

Празникът се възприема от народа ни повечето  като, пролетен, цветен празник, в който светът и природата празнуват своето раждане. Ден на цветята, младостта и раждането за живот отново на света около нас.

Специално за този ден се приготвя обреден хляб, който има форма на кукла. Девойките си правят венци от върбови клони. След това се събират на реката и на която венчето тръгне първо и изпревари другите се избира за кумица. На някои места момите освен тези венчета пускат и обредната хлебна кукла. Избраната кумица и момите, които са я избрали гувеят една седмица.  

На този ден всички отиват в черквата с китки от здравец, върбови клонки и други пролетни цветя. Осветените венчета се връщат в къщи и се поставят пред иконата. На Цветница се изпълнява последния лазарски обичай – Кумичене.

 

Обичаят „кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. 

Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича „кумичене“.

Според старата традиция днес празнуват хората, които носят имена на цветя като например: Роза, Маргарита, Теменуга, Деляна и други.

Празнуват и тези, които носят име на дървета. Вярва се, че божурът, игликата и невенът пазят от лоши очи и уроки.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s